LAssociació Esportiva Pallars és una entitat esportiva sense ànim de lucre que com a màxima prioritat té la promoció dels esports relacionats amb les comarques pirinenques i el desenvolupament esportiu dels més joves.

La història del club es remunta als anys seixanta i els seus inicis estan lligats al Ral·li Internacional de la Noguera Pallaresa i l’aparició del piragüisme d’aigües braves a la Comarca del Pallars Sobirà. Aquest fet històric marca que encara avui el caiac sigui un dels puntals més importants del club, malgrat que en els darrers anys altres modalitats esportives com l’esquí alpí, el trekking, o els barrancs s’hagin convertit en autèntics motors de l’AEPallars.

L’associació Esportiva Pallars és una entitat esportiva que vol apropar els valors de l’esport a tots els joves. 

Objectius

La implicació del club, no només es limita a aquest aspecte social, des del seu nucli es treballen sinergies amb l’economia local per mirar d’ampliar l’oferta turística esportiva de caràcter familiar. Tot i que la majoria de les activitats estan destinades als joves Pallaresos, l’ampliació cap als turistes de mitja i llarga estada ens permet rebaixar els costos de les activitats i l’oportunitat d’oferir preus més econòmics generals i a l’hora de subvencionar, amb recursos propis, les àrees de tecnificació i competició.
Un altre aspecte que es defensa des de l’AEPallars és la conservació del patrimoni cultural del Pallars. Entenent l’esport, en especial el caiac, l’esquí i el muntanyisme, com una marca d’identitat de la gent i de la història d’aquestes contrades. Així des de fa 55 anys organitza, conjuntament amb l’Ajuntament de Sort, una de les cites més importants i antigues del piragüisme d’aigües braves de l’estat espanyol i Europa “El Ral·li Internacional de la Noguera Pallaresa”. Una setmana que engloba tot un seguit de competicions i activitats lúdiques: descens, eslàlom, esquimotatge, estil lliure… amb un nexe comú: La Noguera Pallaresa.

Un altre cavall de batalla de l’AEPallars és la promoció del caiac a totes les escoles del Pallars Sobirà (PECEP). Des de fa 15 anys es vetlla perquè tots els nens escolaritzats al Pallars, dels cursos de 2n a 6è, puguin gaudir d’un contacte iniciàtic amb el caiac, assegurant amb aquesta eina nodrir les bases de la tecnificació i la competició d’aquest esport.  Gràcies al PECEP s’assegura la creació d’una pedrera de joves esportistes amb projecció competitiva, resultats que es pot veure amb l’alt nivell assolit en les competicions nacionals.

Aquesta filosofia que bolca un gran esforç en la promoció també regeix una de les seccions més joves de l’entitat: La d’esquí. Des de fa 10 anys l’AEPallars aposta per aquesta modalitat esportiva i desenvolupa les seves accions, des de la promoció fins a la competició, a les estacions de Port Ainé, Espot i Tavascan. Aquesta secció apropa cada any a les pistes gestionades per FGC al voltant de 260 joves i 350 adults, dinamitzant i enfortint l’oferta de turisme familiar d’hivern. En l’àmbit competitiu l’AEPallars participa en les competicions de lliga catalana o lligueta d’estil lliure i gràcies als seus bons resultats, en pocs temps ha aconseguit guanyar-se el respecte d’altres clubs dels Pirineus.

El muntanyisme també té un espai important al club. Des d’aquesta secció s’amplia l’oferta d’activitats anuals, especialment pels més joves, organitzant cursos d’iniciació a l’escalada, sortides, etc. En l’actualitat aquesta secció pretén consolidar-se i iniciar projectes molt ambiciosos.  

Cal fer esment també a la gestió participativa del club. Per una part els treballadors formen part, conjuntament amb la junta directiva, de les decisions més transcendents del club, en una gestió a l’estil de cooperativa que durant els darrers anys ha donat molt bons resultats, aconseguint major implicació dels treballadors i major satisfacció en la seva feina. Una altra eina que ha agafat molta força són les consultes als socis a través de qüestionaris, una eina bàsica i que s’ha convertit en fonamental per la planificació de la política del club. 

La gestió de l’únic rocòdrom públic del Sobirà, l’equipació de vies d’escalada a Collegats, l’organització de campionats nacionals,  l’organització de camps de treball amb el departament de joventut “Viu lo Riu al Pallars”, la contribució en el manteniment dels camins del Parc Natural de l’Alt Pirineu amb el projecte “FEM CAMINS!”,  la neteja dels rius del Pallars amb el projecte “Iniciativa Rius” la creació de noves variants del GR11,  la participant en el voluntariat de curses locals ben consolidades com la Rialp-Matxicots, la cursa Vila Comtal de Sort o la Vertical d’Àreu, entre altres accions, són també part important del club i de la seva filosofia amb una clara vocació de servei a la joventut, al territori i a les entitats locals.

Seccions

El club engloba tres seccions: caiac, esports d’hivernmuntanya. Aquest aspecte singular, en un club dels Pirineus, genera un gran sobre esforç de gestió, però aporta molts avantatges, doncs, amb una sola quota anual, els seus socis, poden federar-se en aquestes seccions, a més a més de gaudir de les 30 accions i més de 900 jornades d’activitat esportiva organitzades anualment.