Vols saber com ha anat l’activitat de recollida de brossa als rius?

T’hem preparat el resum i un vídeo!

A l’AEPallars portem més de 50 anys cuidant dels nostres rius amb una conscienciació mediambiental a través de l’esport. L’Associació és pionera en la neteja del Noguera Pallaresa i des de l’any 2005 estem realitzant accions de neteja any rere any. 

Fins ara les neteges s’havien realitzat al tram clàssic i comercial de la Noguera Pallaresa, des de Llavorsí fins a l’Argenteria (entrada al congost de Collegats). Amb la IniciativaRius volem anar molt més lluny, creant una xarxa de voluntaris perquè cada vegada siguem més i d’aquesta manera aconseguir arribar a tots els racons dels Pirineus. 

Des de l’AEPallars, i gràcies al projecte IniciativaRius, volem desenvolupar les accions que ens permetin la retirada directa de residus dels nostres rius i també la conscienciació per la preservació i respecte cap al medi natural que ens envolta.

IniciativaRius és un projecte que neix amb el suport i un ajut del Parc natural de l’Alt Pirineu i pretén prolongar aquesta empenta al llarg del temps amb el suport de tots els estaments institucionals i particulars de dins i fora del territori. D’aquesta manera assegurarem la continuïtat de les accions periòdiques en els nostres rius, fins que la conscienciació social en defensa i protecció del medi, faci innecessària la nostra feina i ens empenyi a l’extinció.

Porqueria treta del riu

Objectius d’anàlisis i gestió

 • Detecció de punts crítics i d’intervenció al llarg dels rius;
 • Gestió del voluntariat i simpatitzants;
 • Creació i gestió d’un calendari d’accions de neteja.
Ferralla a la barca

Objectius d’acció

 • Mitigar impactes greus sobre la flora i la fauna derivats dels residus i deixalla que hi ha als nostres rius;
 • Conservació d’hàbitats d’interès comunitari com són els rius i tota la seva llera;
 • Eliminar tots els potencials residus que puguin suposar un risc tant per a les persones com per les diferents espècies autòctones;
 • Evitar que la multitud de deixalles arribin als diferents embassaments i/o al mar;
 • Disminuir la contaminació visual que pot suposar el fet de veure multitud de deixalla durant el recorregut dels rius i els seus afluents.
Portant tot el recollit a la deixalleria

Objectius de prevenció i conscienciació

 • Conscienciar i educar als habitants, tant de dintre com de fora de la comarca, de la importància de mantenir els rius sans; 
 • Potenciar els valors naturals i econòmics dels rius dels Pirineus;
 • Dotar les neteges del riu de tallers de recollida selectiva.

Fes-te voluntari

Participa en les neteges complimentant el següent qüestionari i ens posarem en contacte amb tu per fer-te arribar els calendaris d’actuació, cursos de recollida selectiva, trobades per detectar punts crítics, etc.

Fes-te patrocinador

Si bé, aquest projecte, utilitza la infraestructura de l’AEPallars per donar-se a conèixer, per donar-lo de notorietat i força, és un projecte que persegueix cavalcar sol. Per aquest motiu necessita de les seves fonts pròpies de finançament

La retirada de vehicles, la coordinació, la recerca… tenen uns costos que cal sufragar i esperem que les aportacions privades (pymes i particulars) així com les aportacions institucionals ens permetin prolongar aquest projecte en el temps.

Petites empreses

Apostar per l’ecologisme pot a ajudar-nos a donar una imatges de “negoci sostenible”, enfocat en la defensa i protecció de l’entorn.

Aquests són alguns grans beneficis d’implementar un negoci verd:

 • Permeten arribar a nous consumidors: Lligar la nostra empresa al concepte “Green Business” aprofita la tirada economico-ecologista i permet arribar a altres sectors de la societat amb un compromís clar cap a la protecció del medi.
 • Projecten una millor imatge de la teva empresa Al col·laborar amb el concepte “verd”, la pymes està complint amb la part de la seva responsabilitat social. I sense dubte això pot ajudar a promocionar el negoci i obtenir beneficis de màrqueting amb una projecció incalculable.
 • Podem transformar el nostre negoci o la empresa en un “projecte verd” que permetrà accedir més fàcilment a suports institucionals i noves fonts de financeres (bancaries o institucionals.
Col·laboradors particulars

El teu temps és important però si no pots col·laborar en les netejes de manera presencial o bé creus que no es suficient la teva aportació presencial també pots ajudar-nos de manera econòmica.

Generalitat de Catalunya, Departament de territori i sostenibilitat
Feader
Parc Natural de l'Alt Pirineu