IniciativaRius
 
 
  
A l’AEPallars portem més de 50 anys cuidant dels nostres rius amb una conscienciació mediambiental a través de l’esport. L’Associació és pionera en la neteja del Noguera Pallaresa i des de l’any 2005 estem realitzant accions de neteja any rere any. 

Desprès de les accions de l’octubre de 2020 que van aconseguir eliminar 5.500 kg de deixalles al voltant dels rius del Parc Natural de l’Alt Pirineu torna Iniciativarius21. El projecte, liderat per l’Associació Esportiva Pallars per contribuir a preservar aquests espais i conscienciar la ciutadania, agafa més força en aquesta nova edició al agermanar-se amb un nou projecte de l’Associació Loser Surfers la Mountain Calling 2021 de neteja de les muntanyes i hàbitats naturals de especies locals i singulars, com el Gall Fer o el Bernat Pescaire.
Per aquest any s’han programat 16 accions distribuïdes en 6 dies amb les que es pretén netejar al voltant de 65 km de lleres de rius i unes 10 hectàrees de boscos. Les accions, que estan obertes a totes les associacions locals (esportives, culturals, públiques o privades) i públic en general, es duran a terme els dies 9, 16, 19, 21, 23 i 30 d'octubre de 2021, en una acció de voluntariat que va reunir en la passada edició a més de 130 voluntaris i un 100 d’infants i que en aquesta ocasió espera triplicar les dades, gràcies a la millora en la situació covid,  arribant a 400 voluntaris i 450 nens i joves.
 

Calendari de les Activitats 2021

Dia 09 i 16 d’Octubre
Aquest any el projecte IniciativaRius s'agermana amb Mountain Calling per realitzar neteges també a les muntanyes que son les capçaleres dels nostres rius.
El dia 9 es farà una actuació a l’estació d'esquí de Port Ainé i el dia 16 a l’estació d'Espot.

Dia 19 d’Octubre
El projecte IniciativaRius pretén conscienciar també als més petits de la defensa del medi a través de l’acció directa, reunirà, el dimarts 19 d’octubre, a tots els centres escolars del Pallars Sobirà a la iniciativa i 350 joves netejaran els trams de rius que envolten les seves poblacions (Sort, Rialp, Llavorsí, Esterri, Tírvia i Ribera de Cardós)  
Les tasques dels més petits no únicament es centraran en la neteja, sinó que també  faràn un registre de camp per a veure la tipologia de les restes que es recullen. Durant la setmana es faran a les aules tallers i explicacions de com s’ha d’efectuar la recollida selectiva.

Dia 21 d’octubre
El dijous 21 d’octubre estudiants, professors i tutors dels instituts de la comarca, juntament amb el servei de manteniment del Parc Natural de l’Alt Pirineu i els tècnics i voluntaris de l’AEPallars faran una intervenció de neteja a diversos punts dels rius Escrita, Santa Anna i Pietat.

Dia 23 d’octubre
És una de les accions estrella d’aquesta edició. Durant el matí i fins al migdia els voluntaris de l’AEPallars, juntament amb altres voluntaris que puguin afegir-se a la crida, faran una neteja coordinada de diversos trams de la Noguera Pallaresa.

Dia 30 d’Octubre
Voluntaris del territori el dissabte dia 30 fan diverses intervencions en trams del Noguera de Cardós i la Mollera d'Escalarre (Guingueta d’Àneu).

Totes les deixalles recollides durant les 6 accions quedaran exhibides des del dia 19 d’octubre fins a la finalització de les intervencions el dia 30 d’octubre de 2021 al centre de la plaça Caterina Albert de Sort. Aquesta performance persegueix aconseguir una conscienciació directa perquè tots aquells que no hagin pogut participar en les neteges puguin veure i descobrir l’estat dels nostres rius.
 
Vols saber com ha anat l’activitat de recollida de brossa als rius en el 2020?
T’hem preparat el resum i un vídeo!
 
 
 • Detecció de punts crítics i d’intervenció al llarg dels rius;
 • Gestió del voluntariat i simpatitzants;
 • Creació i gestió d’un calendari d’accions de neteja.
Objectius d’acció
 • Mitigar impactes greus sobre la flora i la fauna derivats dels residus i deixalla que hi ha als nostres rius;
 • Conservació d’hàbitats d’interès comunitari com són els rius i tota la seva llera;
 • Eliminar tots els potencials residus que puguin suposar un risc tant per a les persones com per les diferents espècies autòctones;
 • Evitar que la multitud de deixalles arribin als diferents embassaments i/o al mar;
 • Disminuir la contaminació visual que pot suposar el fet de veure multitud de deixalla durant el recorregut dels rius i els seus afluents.
Objectius de prevenció i conscienciació
Conscienciar i educar als habitants, tant de dintre com de fora de la comarca, de la importància de mantenir els rius sans; 
 • Potenciar els valors naturals i econòmics dels rius dels Pirineus;
 • Dotar les neteges del riu de tallers de recollida selectiva.


 
 
Participa en les neteges complimentant el següent qüestionari i ens posarem en contacte amb tu per fer-te arribar els calendaris d’actuació, cursos de recollida selectiva, trobades per detectar punts crítics, etc.
 

 
 
 

Si bé, aquest projecte, utilitza la infraestructura de l’AEPallars per donar-se a conèixer, per donar-lo de notorietat i força, és un projecte que persegueix cavalcar sol. Per aquest motiu necessita de les seves fonts pròpies de finançament
 
La retirada de vehicles, la coordinació, la recerca… tenen uns costos que cal sufragar i esperem que les aportacions privades (pymes i particulars) així com les aportacions institucionals ens permetin prolongar aquest projecte en el temps.
 
Petites empreses
Apostar per l’ecologisme pot a ajudar-nos a donar una imatges de “negoci sostenible”, enfocat en la defensa i protecció de l’entorn.
Aquests són alguns grans beneficis d’implementar un negoci verd:
 • Permeten arribar a nous consumidors: Lligar la nostra empresa al concepte “Green Business” aprofita la tirada economico-ecologista i permet arribar a altres sectors de la societat amb un compromís clar cap a la protecció del medi.
 • Projecten una millor imatge de la teva empresa Al col·laborar amb el concepte “verd”, la pymes està complint amb la part de la seva responsabilitat social. I sense dubte això pot ajudar a promocionar el negoci i obtenir beneficis de màrqueting amb una projecció incalculable.
 • Podem transformar el nostre negoci o la empresa en un “projecte verd” que permetrà accedir més fàcilment a suports institucionals i noves fonts de financeres (bancaries o institucionals.
Col·laboradors particulars
El teu temps és important però si no pots col·laborar en les netejes de manera presencial o bé creus que no es suficient la teva aportació presencial també pots ajudar-nos de manera econòmica.
 
 
 
 
 
 

[Web creada per Duma Next]