IniciativaRius
 

Iniciativarius, el projecte coorganitzat per l’Associació Esportiva Pallars (AEPallarsi el Parc Natural de l'Alt Pirineu (PNAPper a contribuir a conscienciar a la ciutadania i mitigar l'impacte greu sobre la flora i la fauna derivat de la mala gestió dels residus i deixalles abocades als hàbitats d’interès comunitari com són els rius i tota la seva llera.
A l’AEPallars portem més de 50 anys cuidant dels nostres rius amb una conscienciació mediambiental a través de l’esport. L’Associació és pionera en la neteja del Noguera Pallaresa i des de l’any 2005 estem realitzant accions de neteja any rere any.

En l'última edició (2023) s'han retirat els següents residus:
1960 kg de ferralla
1500 kg de resta
200 kg de pneumàtics
150 kg de runa
100 kg d’envasos
100 kg de fusta
70 kg de vidre
50 kg de fibrociment
20 kg de paper
4.150 Kg TOTALS*
*Actualitzat el 13/11/2023 amb la incorporació de les dades de la neteja dels rius Noguera de Vall Ferrera i Noguera de Tor.


Per aquest any s’han plantejat 3 accions distribuïdes en 3 dies amb les que es pretén netejar al voltant de 90 km de lleres de rius. Aquestes jornades, que estaven obertes a totes les associacions locals (esportives, culturals, públiques o privades) i públic en general, s'han dut a terme els dies 24, 26 i 28 d'octubre, en una acció que ha reunit a més de 200 voluntaris i 400 d’infants.
 
 
 

Calendari de les Activitats 2023


Dia 24 d’Octubre
El projecte IniciativaRius pretén conscienciar també als més petits de la defensa del medi a través de l’acció directa, reunirà, el dimarts 24 d’octubre, a tots els centres escolars del Pallars Sobirà i part dels centres escolars de la Seu d'Urgell, a la iniciativa i més de 400 joves netejaran els trams de rius que envolten les seves poblacions (Sort, Rialp, Llavorsí, Esterri, Tírvia, Ribera de Cardós i la Seud'Urgell).  
Les tasques dels més petits no únicament es centraran en la neteja, sinó que també  faràn un registre de camp per a veure la tipologia de les restes que es recullen. Durant la setmana es faran a les aules tallers i explicacions de com s’ha d’efectuar la recollida selectiva.

Dia 26 d’octubre
El dijous 26 d’octubre estudiants, professors i tutors dels instituts de la comarca, juntament amb el servei de manteniment del Parc Natural de l’Alt Pirineu i els tècnics i voluntaris de l’AEPallars faran una intervenció de neteja a diversos punts dels rius Noguera de Vallferrera i Tor

Dia 28 d’octubre
És una de les accions estrella d’aquesta edició. Durant el matí i fins al migdia els voluntaris de l’AEPallars, juntament amb altres voluntaris que puguin afegir-se a la crida, faran una neteja coordinada de diversos trams de la Noguera Pallaresa

Totes les deixalles recollides durant les 3 accions quedaran exhibides el mateix dia 28 d’octubre al centre de la plaça Catarina Albert de Sort. Aquesta performance persegueix aconseguir una conscienciació directa perquè tots aquells que no hagin pogut participar en les neteges puguin veure i descobrir l’estat dels nostres rius. A partir de les 12.30h: Retrobada amb tots els voluntaris a la plaça Caterina Albert, on es farà la separació de les deixalles per tipus (envasos, ferro, paper orgànic i resta). Els envasos també es separaran per tipus, segons el tant % de reciclables que siguin).
A partir de les 13.00h. Paella per als voluntaris i performance d'una artista local que construirà una escultura amb part de les deixalles trobades.

Totes les accions d'aquest any estan pensades per a conscienciar en la importància de mantenir els nostres rius i espais naturals nets. Som conscients que netejar no és suficient i que el gran canvi ve en la formació i conscienciació de les persones en Reduir, Reutilitzar i Reciclar de manera correcta. Ser conscients de com i què es pot reciclar és fonamental per tal de fer un bon ús del que generem com a societat.
 
 
 • Detecció de punts crítics i d’intervenció al llarg dels rius;
 • Gestió del voluntariat i simpatitzants;
 • Creació i gestió d’un calendari d’accions de neteja.
Objectius d’acció
 • Mitigar impactes greus sobre la flora i la fauna derivats dels residus i deixalla que hi ha als nostres rius;
 • Conservació d’hàbitats d’interès comunitari com són els rius i tota la seva llera;
 • Eliminar tots els potencials residus que puguin suposar un risc tant per a les persones com per les diferents espècies autòctones;
 • Evitar que la multitud de deixalles arribin als diferents embassaments i/o al mar;
 • Disminuir la contaminació visual que pot suposar el fet de veure multitud de deixalla durant el recorregut dels rius i els seus afluents.
Objectius de prevenció i conscienciació
 • Conscienciar i educar als habitants, tant de dintre com de fora de la comarca, de la importància de mantenir els rius sans; 
 • Potenciar els valors naturals i econòmics dels rius dels Pirineus;
 • Dotar les neteges del riu de tallers de recollida selectiva.


 
 
Participa en les neteges complimentant el següent qüestionari i ens posarem en contacte amb tu per a fer-te arribar els calendaris d’actuació, cursos de recollida selectiva, trobades per a detectar punts crítics, ...
 

 
 
 
 
La retirada de vehicles, la coordinació, la recerca… tenen uns costos que cal sufragar i esperem que les aportacions privades (pymes i particulars), així com les aportacions institucionals, ens permetin prolongar aquest projecte en el temps.
 
Petites empreses
Apostar per l’ecologisme pot a ajudar-nos a donar una imatges de “negoci sostenible”, enfocat en la defensa i protecció de l’entorn.
Aquests són alguns grans beneficis d’implementar un negoci verd:
 • Permeten arribar a nous consumidors: Lligar la nostra empresa al concepte “Green Business” aprofita la tirada economico-ecologista i permet arribar a altres sectors de la societat amb un compromís clar cap a la protecció del medi.
 • Projecten una millor imatge de la teva empresa Al col·laborar amb el concepte “verd”, la pymes està complint amb la part de la seva responsabilitat social. I sense dubte això pot ajudar a promocionar el negoci i obtenir beneficis de màrqueting amb una projecció incalculable.
 • Podem transformar el nostre negoci o la empresa en un “projecte verd” que permetrà accedir més fàcilment a suports institucionals i noves fonts de financeres (bancaries o institucionals.
Col·laboradors particulars
El teu temps és important però si no pots col·laborar en les netejes de manera presencial o bé creus que no es suficient la teva aportació presencial també pots ajudar-nos de manera econòmica.
 

 
 
 


[Web creada per Duma Next]